​ Over ons

Stichting Gemeentehuis Gramsbergen

De stichting doet het beheer van het voormalig Gemeentehuis Gramsbergen als deel van het gemeentelijk erfgoed, met het oog op de sociaal maatschappelijke functie van het gebouw. Hierbij wordt gestreefd naar een zo goed mogelijke beperking van de ecologische voetafdruk.


 

Door de jaren ...

Door de jaren ...

​1887

Vanaf 1887 huurde de gemeente Gramsbergen twee vertrekken van het enige jaren daarvoor nieuw gebouwde, statige herenhuis van burgemeester Otto van Riemsdijk. Zijn zoon Cornelis Johannes van Riemsdijk, die hem opvolgde als burgemeester, gaf echter in 1922 te kennen voortaan de ruimte voor eigen doeleinden te willen gebruiken. Daarom schonk hij de gemeente een stuk grond tegenover zijn woonhuis, zodat er een nieuw gemeentehuis gebouwd kon worden.1923

De gemeenteraad besloot op 30 januari 1923 de bouw van een zelfstandig gemeentehuis op deze grond aan De Esch te bouwen, ter grootte van zes are, naar een ontwerp van Joh. D. Meppelink, architect te Coevorden. Aannemer Bosman uit De Krim was met een bedrag van 23.200 gulden de laagste inschrijver en kreeg de opdracht voor de bouw. Op 28 juni 1923 werd de eerste steen gelegd.
Heden

In 2001 is Gramsbergen geannexeerd door de gemeente Hardenberg. Het gemeentehuis verloor haar functie. In 2002 kocht Reinier Jaquet, het gebouw en vestigde er zijn ICT-bedrijf Jaquet Service Engineering (JSE).
Er was veel vraag naar het verhuren van de nog beschikbare ruimtes. De trouwzaal werd gebruikt voor workshops, als tentoonstellingsruimte, als podium voor toneel- en muziekvoorstellingen en als stembureau in verkiezingstijd.
Het gemeentehuis werd langzamerhand een bedrijfs-verzamelgebouw, waar ook Rudi Reinders in 2005 zijn ingenieursbureau INTU vestigde. In 2019 kocht hij het pand, maakte het gasvrij en bracht het beheer ervan onder in deze Stichting.
An address must be specified for a map to be embedded